Byporten og volden | Middelalderbyen Stege

Byporten og volden

Det stank af lort og pis fra volden i middelalderen. Her blev smidt døde dyr, latriner og affald i et væk. Og det var jo ikke sådan, at Vordingborg Kommune lige kom forbi med renovationsvognen. Alt røg direkte ud i volden. Føj!

Ved volden ligger nogle gamle byporte. Eller resterne. Kan du huske von Pless? Ham den onde. Han fik skylden for at have revet byportene ned, fordi han skulle bruge stenene til sin sommerresidens, Marienborg. Nogle af stenene er også blevet brugt til hans soldater. De skulle jo også have noget at bo i. Så de fik fine skorstene på deres huse.

Hvis du kigger op, så skal du forestille dig otte meter. Så høj har muren været. Hvis du kigger på Mølleporten nede ved Møns Museum, sidder døren ind til Mølleporten seks meter over jorden og døren sad lavere end muren. Så var man beskyttet.

Voldanlægget

Stege Vold er et af de bedst bevarede voldanlæg i landet. For her står en af portene helt inde i byen. Det er specielt.

Volden beskyttede mod fjender. Den var også et signal til at vi, der bor inden for volden, er de gode. I andre kan holde jer væk. Handelen skulle beskyttes. Og på grund af byportene kunne kongen styre sit fadebur og tjene skillinger. Han kunne styre, hvem der kom ind. Og ud.

Ved byporten har der været en accisebod med en bom eller port og en vindebro, hvor bønderne som skulle handle på torvet, blev lukket ind om morgenen. Og dem, der ikke havde adresse der blev jaget ud om aftenen. Og så blev der låst.

Lensmanden til kongen fik forret til at købe de bedste varer. Tilmed til en speciel pris. Det var gyldne tider for nepotisme, egoisme og særligt gunstige forhold for ufine folk.

Har der været vand i volden? Måske. Når det regner, står der vand i bunden. Hvis du kigger på den røde pumpe for enden af volden, har de måske hentet rent vand der, så  folk og fæ ikke gik til. Der var ikke meget rent vand. Man kan godt forstå at de drak meget øl!