Middelalderhave | Middelalderbyen Stege

Middelalderhave

I middelalderen, var der to måder at blive helbredt på. Enten kunne man bede til Gud eller også kunne man bruge urtemedicin. Mange af de folk, der eksperimenterede med urtemedicin, var kloge koner og mænd. Men i kirkens verden var de troldkarle og hekse. Og det blev man straffet for. Det er pudsigt, at der findes over 1300 besværgelser og opskrifter på underlig medicin, som er skrevet af præster og kirkens folk.

I middelalderen, blev heksene behandlet med en vis respekt. Kirken turde ikke gå for hårdt til dem. For de kunne faktisk nogle ting og de havde folkelig opbakning. Og meget af det, de kunne gøre var at helbrede folk og foretage besværgelser, som havde en effekt, og som folk troede på hjalp. Det skulle man ikke udfordre.

Der står bulmeurt i haven og den er giftig. Men i de rigtige doser, virker den som medicin. Det er det samme, som er i nervemedicin. Og hvis man kender doseringen, så kan man slippe godt fra at indtage bulmeurt. Hvis ikke. Så dør man. Den lammer luftvejene.

Bulmeurt var god mod mænd, som var lidt for virile. Hvis de fik smurt udtræk fra bulmeurt på kønsdelene, så lagde begejstringen sig helt automatisk. Heksene bruger senere hen bulmeurt som flyvesalve. Hvis du indtager den, får du fornemmelsen af at flyve. Det er ligesom LSD. Du kan overbevise dig selv om at du flyver. Men bliv lige nede på jorden!