Rundvolden | Middelalderbyen Stege

Rundvolden

Den har fået navnet, fordi der er noget, som tyder på, at der har ligget en fæstningsmur i bunden af volden. En mur, der runder af ud mod Noret, og som kunne beskytte mod banditter og andet skidtfolk. Og det gjorde der. Det var Vendere fra den sydlige Østersøkyst, som tog på togt for at røve, hvad der ikke var deres.

På bunden af Noret

På bunden af Noret står skråtstillede pæle, og meget tyder på at pælene – stigerne – har været sat for at beskytte borgen. Det er stigerne, som har givet Stege sit navn. Pælene er nede i vandet endnu…..måske. Så pas på alle banditter!

Den hemmelige gang

Hvis du kigger godt efter, er der en slags port i bunden af volden, som fører ind til en hemmelig gang. Rygtet siger, at gangen ender oppe under Guldbageren i Storegade. Så middelalderen går lige ind under bageren. Altså bygningen. Man kan se indgangen. Og der også nogle, der har været nede i Guldbagerens kælder. De siger, at der udmærket godt kunne have været en hemmelig gang der. En røverhistorie? Man ved det ikke. Men det ville have været meget rart, når lensmanden var i sit bistre hjørne.

Nogle kalder det udfaldsporten. Hvis der var krig, kunne man bruge gangen til at stikke af og bekrige fjenden på en hurtig og lusket måde. Det er faktisk ret smart for Guldbageren. Hvis der nu er sure kunder, så kan de stikke af under jorden.

Nu vi er ved det. Så blev bagerne forvist fra torvet i middelalderen. Dengang var der en gade, der hed Bagerstræde. Bagerne måtte ikke vise sig sammen med de andre handlende. De havde måske snydt på vægten. Så de blev henvist til en plads lige bag Storegade ud mod Noret. Så kunne de lære det.

Dengang var der gilder og laug. Og der var strenge regler for, hvordan man skulle opføre sig. Første gang man snød, fik man tre marks bøde. Anden gang fik de ni marks bøde og tredje gang, blev man smidt ud af gildet og centrum. Det var lensmanden der sørgede for det. Ellers gjorde gildet det selv. Ikke så meget pjat.

Søndersti

Tag nogle gode lange skridt, mens du nærmer dig et af middelalderens glødende punkter i Stege. Husk at nyde udsigten over Noret. For om lidt bliver det barskt! Hvis du alligevel ikke kan lade være, så findes der gader med navne, der henviser til de gamle gilder og laug. Skt. Knudsstræde f.eks. Faktisk ligger der også nogle gamle pæle, hvor der har ligget et rigtigt middelalderhus. Tænk engang.