Sildeeventyret | Middelalderbyen Stege

Sildeeventyret

På et tidpunkt er Møn og Stege et af de mest betydningsfulde steder i Danmark. Det kom af at de havde mulighed for at deltage i sildefangsten. Silden var rykket fra Sydtyskland op til Øresund, ved Sveriges kyster. Og der ejede Steges fiskere 1/3 af alle stande på sildemarked i Skanør-Falsterbo.

Det var kæmpe rigdomme de jonglerede med. Det var hele Europa, der kom og handlede der. Der var ikke noget Dølle Fjelde Musse-marked over det. Det var virkelig noget, der ville noget. Vi er i år 1250. I to måneder om året, bliver der udskibet 300.000 tønder sild med 1000 sild i hver. Og det var kongen, der fik fortjenesten af det. Det var kongens fadebur igen.

Der blev også handlet med alt muligt andet. Og der har været krig. Og der har været ballade. Sådan er det jo altid, når det handler om penge. Et leben uden lige var der. Udenfor sæsonen var der et værtshus både i Skanør og på Falsterbo. I sæsonen var der omkring 100. Så der har været slåskampe. Og det var kongens foged, som sad deroppe og fik indtægterne for alle bøderne. Fed forretning.

Rigdom

Stege var rig. Meget, meget rig. Det var sådan at alle i Europa, var katolikker og de skulle spise fisk 123 dage om året og de spiste sild i lange baner. Det var arrangeret således; Sildene fra Falsterbo og Skanør blev eksporteret af tyske Hansebyer. Tyskerne leverede saltet, sildene blev pakket i Skanør. Mændene fikskede sildene og kvinderne gællede dem. De stakkels fruer har været helt hudløse af salt og fisk. Men det var ligemeget. For der var penge at tjene. De siger at sildene stod så tæt ved Falsterbo, at man kunne stikke et spyd, en hellebard ned i stimen og så blev den stående. Ligesom en god, stærk kop kaffe.