Torvet | Middelalderbyen Stege

Torvet

Her var der svulstige ridderturneringer under Valdemar Atterdag. Det ville i hvert tilfælde være et oplagt sted at holde dem. Her skal man forestille sig hundredevis, måske tusindvis at mennesker samlet. Fine herrer, tungt rustede ryttere, fine damer og musikanter. Fed fest!

Turneringerne varede flere dage og det var ikke for sjov. Det var en sportsgren med et æreskodeks ud over det sædvanlige. Tabte man, mistede man sin ære, sin hest og sin rustning. Så det var dyrt at tabe. Alt gik til vinderen. Vi er i 1300 tallet og det var en sportsgren for fine mennesker.

Men Atterdags turneringer var alligevel det rene vand. Oprindeligt, i omkring år 1100, var det hele byer der kæmpede mod hinanden. Og det var dødeligt. Hele Europa var middelalder på det tidspunkt. Og der gik de til stålet. Det var ridderne, der kæmpede. Dem, som blev til adelen i 1500-tallet. Det var mænd af våben. Mænd der var så rige at de kunne stille med både en stridshest og våben. Det har kostet kassen. Bare en hest var som en Ferrari i dag. Almindelige mennesker uden midler måtte ikke bære et sværd. Turneringer var kun for store, frie mænd med våben og ambitioner.